Bungalow Ederer

Overview Bungalow
<

Bungalow Ederer

>
1/11 - exterior view
  • Bungalow-Holzhaus Bungalow Ederer - Timber home
  • Eingeschossiges Fertighaus Bungalow Ederer - Prefabricated house
  • interior view - Bungalow Bungalow Ederer - Timber house
  • interior view - Bungalow-Holzhaus Bungalow Ederer - Timber home
  • interior view - Eingeschossiges Fertighaus Bungalow Ederer - Prefabricated house
  • interior view - Bungalow Bungalow Ederer - Timber house
  • interior view - Bungalow-Holzhaus Bungalow Ederer - Timber home
  • bedroom - Eingeschossiges Fertighaus Bungalow Ederer - Prefabricated house
  • bath room - Bungalow Bungalow Ederer - Timber house
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Reiner Bayer
Bungalow-Architect
Reiner Bayer
"The design of this bungalow demonstrates a clear architectural language. The monopitched roof is flanked by a cube on either side. This roof, pitched at 20° and facing south, is perfect for the photovoltaic array which generates electricity for the whole house. On average, the array with a rating of 10kWp generates more energy than the house consumes in a year; any surplus is fed into the grid. Energy consumption is also kept to a minimum by controlling the ventilation and air extraction. The above measures, combined with a 37cm-thick wall insulated with wood shavings and triple glazing, ensure the home produces more energy than it consumes."
 

House data

External Dimensions 10.13 x 16.38 m
Living Space 1730 ft² (DIN)

Additional information about this Bungalow

Bungalow Ederer

 

A FAR-SIGHTED PLAN: ACCESSIBLE BUNGALOW NEAR AUGSBURG

 
More than two thirds of Germans would prefer to stay in their own home in old age, including the Ederers. Although currently still working, the couple have planned their detached home in Königsbrunn, near Augsburg, with accessibility in mind.
They both find this build a logical extension of their working lives. The Ederers, a social economy graduate and nurse, built a care centre themselves over 20 years ago, where they offer outpatient and short-term inpatient treatments.
At their centre, they see every day how important it is for rooms and baths to be built with step-free access and with sufficient space for a wheelchair turning circle next to washbasins, toilets and doors. The pair are from Swabia and Bavaria respectively, and bought their house plot in 2009 to begin building a year later. They both value the idea of low mileage.
 
The decision to build their bungalow with environmental pioneers Baufritz from the Allgäu meant the production site at Erkheim was only 70km away, and they could easily view the model homes at this site. The Ederers wanted a floor plan that would allow a comfortable lifestyle at various stages of their lives, as well as energy independence and an ingenious, environmentally friendly construction method.

 

PLUS ENERGY HOUSE WITH MONOPITCHED ROOF

 
The architecture of this bungalow demonstrates a clear design language. The monopitched roof is flanked by a cube on either side. This roof, pitched at 20° and south facing, is perfect for the photovoltaic array which generates electricity for the whole house. On average, this 10kWp-rated array generates more energy than the house consumes in a year; any surplus is fed into the grid. Energy consumption is also kept to a minimum by controlling the ventilation and air extraction. The above measures, combined with a 37cm-thick wall insulated with wood shavings and triple glazing, ensure the home meets the Plus Energy standard.
The architect designed this home all on one level, spread across more than 140m². A roofed carport allows level access to the entrance hall. The hall is a generous size and corridors are over 1.2m wide, with access to the guest bathroom, plant room, bedroom – with separate walk-in closet – and bathroom. The bathroom measures 16m², large enough for all fittings to be accessible using a wheelchair. A central, boxed-in partition separates the wash basin from the bathtub. The mirrors that hang from the ceiling on cables are a particular highlight. A sliding glass door with two panels allows the open-plan living, kitchen and dining area to expand yet further. Floor-to-ceiling windows make the garden feel part of the house. Meanwhile the sculpture-like floating staircase with glass side panel leads to the guest bedroom, shower room and first-floor gallery.
 

HEALTHY HOME, HEALTHY LIVING

 
The Ederers chose Baufritz for the healthy concept behind the high-tech, environmentally friendly architecture built from native timber: this ensures that over 43 tonnes of CO2 are sequestered. We don't use polyurethane foam or adhesive; there's no need as all windows and doors are precision fitted. We employ over 20 building biologists at our production site in Erkheim; they ensure that any pollution or harmful substances that result from construction are kept to a minimum, for the good of both inhabitants and the environment. This is also where our patented electrosmog protection layer is built into our walls.
 
The forward-thinking planning for this build proved to be a wise move, as Mrs. Ederer has now had two hip replacement operations. Once she finished her rehabilitation, she was able to go back to living without carers or outside help.