Townhouse Riederle

Overview of all Townhouse plannings
<

Townhouse Riederle

Region
Schwaben
>
1/10 - exterior view
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Stephan Rehm
Architect
Stephan Rehm
"The Riederle house provides the perfect example of a home that combines environmental protection and modern design. The owners wanted clean lines, a mix of wood and glass, and large rooms; the highlight is a swimming pool in the garden. It's a town house where the architecture and clean bill of building health let the family relax fully and breathe easily."
 

House data

Aussenmass 15.07 x 10.69 m
Wohnfläche 2012 ft² (DIN)

Additional information

twonhouse riederle

 

TOWN HOUSE – A VILLA WITH LUXURY TOUCHES

 
For a long time, a couple lived with their two children above the family business, a long-established carpentry workshop in the north of Lindau. The firm's owners had their independence, but were always 'on call'. From 6 a.m., the first lorries rolled into the courtyard; in the evenings a customer often popped in for a quick repair. "It can be practical to live and work under one roof, but now my wife and I are over 50, our greatest wish was for a bit more peace and quiet and for modern home comforts", the owner explains. The choice of building firm for the couple's new home was clear: in fact, they already had close business links with Baufritz, the environmental pioneers from Erkheim in the Allgäu, who were among the first to build climate-neutral, sustainable homes.
 
After some five years of searching, the pair found a 1500 m² plot on a cul-de-sac by the forest's edge.
 
There were three main requirements for this new build: it had to be accessible and low maintenance, with parking space for several vehicles. The whole family use cars regularly – the children have long since grown up. Intensive talks and impressive planning produced an unconventional design.
 
The site is on a gentle slope, with a height difference of 3.5m, so the garage can be accommodated underground at the road end of the plot. This ensures the garden to the south remains intact. The plan also contains a generous-sized pool. From the underground garage, a private tunnel leads straight into the basement of the building. This is where the son and daughter have their own space, with a separate bathroom. The ground is levelled off to the west to ensure these rooms receive enough daylight and the plant room is right next door. The stairs spiral around a space where a lift shaft could later be fitted.
This two-storey design has a classic appearance, which retains a light touch: the façade is finished with natural mineral render, there are floor-to-ceiling windows and the gabled roof is pitched at 15 degrees.
 
The second entrance to the home is on the eastern gable end. The light and airy ground floor spans over 100 m2, comprising living, dining and kitchen areas. Yet the separate areas are far enough apart that family members don't disturb one another. Wood shavings produced either while making the home or from FSC certified timber provide environmentally-friendly insulation, ensuring healthy indoor air. As part of our overall healthy building concept, the paint on interior walls contains no solvents. Naturally, the owners provided their own windows and doors. Baufritz precision-fitted these so there was no need to use PU foam or adhesive, which pose a health risk.
 
Elegant rustic limed oak tiles grace the floor. A brine-to-water heat pump supplies the underfloor heating. "With the supply temperature between 35 and 38°, the house stays at a constant 21 to 22°" explains the enthusiastic owner. Annual heating costs are only €750!
 
The designer cooker hood over the kitchen island is especially eye-catching. Its LEDs provide glare-free task light and create a lighting effect, all in one.
 
On the top floor are the master bedroom with walk-in closet, a gallery and a spa bathroom with freestanding tub, glass shower cabinet and Baufritz sauna. Lift-and-slide doors running the whole length of the house open up this luxurious home to a 40 m² balcony with an unobstructed view.