Home Architecture & Homes Small Houses Small House Crowley

Crowley

Overview Small Houses
<

Crowley

Surrey | England
>
1/7 - External View
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Benjamin Fulton
Architect
Benjamin Fulton
"The house has been constructed on a generous garden site next to the Crowleys' existing home. The design is chalet inspired over two storeys with large windows taking in the far-reaching views."
 

House data

External Dimensions 11.33 x 8.20 m
Living Space 1840 ft²

Additional information

Small House Crowley

 
When children are long gone and retirement beckons, your big family house no longer fits in to your future plans. The next generation with their greater needs should take over, leaving you to find something more appropriate. Healthy, active retirees require something significantly different from the traditional granny flat.
 
When faced with this decision, the Crowleys decided to leverage their existing assets in order to create their perfect space. They owned a relatively modern house with a good-sized garden in an attractive part of Guildford and thought about creating a well-designed compact modern house next to their existing family home. However, there was a challenge. When the house was built a restrictive covenant was put in place restricting future development. The law of restrictive covenants is a complex area and a mystery to many landowners, some of whom believe that restrictive covenants cannot be challenged. However, this is not the case. There are a number of approaches one can take, which the Crowleys duly did, resulting in a court case which they won. Although this can be a long and complex process, the benefits of a successful appeal are enormous. With the covenants lifted the Crowleys were now free to develop their ideal property.
 
Baufritz had been supporting them throughout the process and now it was time to create something perfect, within the tight planning constraints. The plot is on a very steep slope, which with some clever groundwork allowed construction of a two-storey build with minimal visual impact on neighbouring houses. Access is via a bridge on the upper floor, where the house has been turned upside down.  Here can be found the open plan kitchen, dining and living area with outside terraces to accentuate stunning views. Towards the rear there is a shower room and additional study, which could double as a bedroom creating a self-contained single level dwelling if mobility issues arise. On the ground floor the master bedroom with attached dressing area directly accesses the garden and terrace through extra wide triple glazed patio doors. There is a day room, again with extensive glass on both walls providing access to another terrace. Towards the rear one finds a utility room, master bathroom and plant room.
 
This house is built around space and light. The excellent thermal properties of Baufritz triple glazed windows allow extensive usage without adversely affecting insulation. Light colours, wood finishes and an open roof void creates a feeling of space in the open plan living area. Externally white terraces, roof eaves, windows and doors are matched with Baufritz Rondo untreated larch cladding, which weathers in time resembling an Alpine chalet.