Baufritz UK  > Architecture & Homes  > Modern House  > Modern House/Bauhaus Design Jackson

Modern House/Bauhaus Design Jackson

Overview of all Modern House plannings
<

Modern House/Bauhaus Design Jackson

Buckinghamshire | England
>
1/8 - exterior view
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Markus Merk
Building Biologist & Project Manager
Markus Merk
"Every house is the sum of many considerations. As construction managers, we are there all the way from product sampling through to completion and to help each customer to design their dream home. The Jackson house has a very harmonious design, with two things, which I particularly like: The large roof windows of approximately ten square metres and the staggered lines on the garden side of the house."
 

House data

External Dimensions 17.01 x 13 m
Living Space 2992 ft²

Additional information

modern Bauhaus Design House jackson

 

Exciting architecture with great views

 
"Since our children are still young, it was very important for us that they grow up without substances that damage their health, at least at home," said the owner. "Out of environmental responsibility, we also wanted to build a sustainable house with a low carbon footprint."
 

Architecture and interior design

 
The building authority had approved the opulent new building in the small town of Marlow, west of London, because a bungalow had already once stood on the 1,100 square metre plot. However, the larger living space of almost 290 square metres on two levels was permitted only, because the new premises again had a flat roof. The trick was to give the right impression towards the street and then to provide a cantilevered wall diagonally towards the entrance, giving the building its "approved" character. Staggered lines on the longer side and the garden offer an exciting viewing angle.
 
Organic mineral plaster hides the "Vollwertewand", the Baufritz eco standards wall. Its core is a supporting structure made of local, chamber dried constructional timber. The ecological insulation "HOIZ" made of wood chips that are either obtained in the production or originate from controlled FSC certified timber provides a healthy climate to live in. For fire protection Baufritz uses natural whey, and soda lye protects against fungal infestation.
 
The elevated foundation is required in this area in order to protect the house against a possible flooding of the River Thames. Three entrance doors connect the property with the mezzanine floor. The representation entrance serves as a central focal point. A double wing door element leads from there into the family room which is used as a TV room; there is an additional sliding door in the library. Next to it are the cloakroom and guest toilet. Thanks to nearly ten square meters of stained glass windows under the roof, which lights the entire stairwell, and the parapet elements made of safety glass, the entrance hall is an architectural eye-catcher. The open kitchen, dining and living areas also benefit from the light.
Throughout the house floor to ceiling windows, which are of course triple glazed, connect the living space with the outdoor world. Through their orientation to the south they use the sun's heat. Only behind the stove did the owners use masonry. A mounted steel cross in front of a glass element near the table was needed for structural reasons, to allow for the enormous width bridged here. The couple furnished the entrance level sparingly so as not to disturb the widening views. Their two-storey cube provides a deliberate counterpoint to many half-timbered houses nearby, which are dominated by small windows and rooms.
 
The healthiness of the house's natural architecture is carried on into the interior design. All walls are painted with organic colours; the floors are made from oiled wooden boards or slate. The couple had several cabinets made of solid wood by a carpenter who works on behalf of Baufritz. Upstairs are the master bedroom with separate dressing area and two children's rooms facing the garden. The three bathrooms are designed in an especially refined manner: All have, in addition to the exterior windows, a fixed glass pane towards the gallery and thus gain in light. Office and guest rooms are on the street side.
 

Built healthily

 
Thanks to the sustainable eco construction the new home of the Jacksons actively contributes to climate protection, as in the long term it saves more than 40 tonnes of CO2.The ingenious energy concept aims to be as little harmful to the environment as possible: Solar panels heat the domestic hot water, photovoltaic panelsgenerate electricity and a controlled ventilation system with heat recovery perfectly uses the thermal energy of the gas boiler. The Jacksons also opted for rainwater collection to flush their toilets and water the garden!