Baufritz UK  > Architecture & Homes  > Country House  > Country House Fortescue

Country House Fortescue

Overview of all Country House plannings
<

Country House Fortescue

Somerset | England
>
1/11 - Exterior View
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Peter Cox
Architect
Peter Cox
"Finished in a redwood and oyster white render, the upper floors bring out the modern timber framed architectural features that you recognise to be a Baufritz House."
 

House data

External Dimensions 20.63 x 11.93 m
Living Space 2990 ft²

Additional information

Country House fortescue

 
 
Everyone who has holidayed in the South West of England must recall the feeling of excitement as they pass Bristol and see the sea for the first time after hours of motorway monotony. It is here you find House Fortescue. Built on a continuous slope with unobstructed views over the Bristol Channel towards Wales, the house grows out of its surroundings. Visible only from the sea and situated in extensive landscaped gardens, the build gradually blends into the countryside.
 
The client, a very socially minded family with grown up children had restored and renovated their period style house near the new site several times, before deciding for an individual, prefabricated Baufritz house. Built on the existing plot House Fortescue comprises a basement, a ground floor and a first floor.
 
The basement accommodates a games room, plant room and space to store provisions as well as being the perfect environment for a wine cellar. The additional space has been put to good use with the provision of a separate one-bedroom flat providing multigenerational living along with privacy. The basement is constructed using the beautiful yellow stone found in the towns and villages of the West of England. The stones have an almost floating feel reminiscent of the dry-stone walls constructed to divide local fields.
 
As you transition to the ground and first floor, via a light flooded stairwell, the building moves from the traditional to the modern. Finished in a redwood and oyster white render, the upper floors bring out the modern timber framed architectural features that you recognise to be a Baufritz House. Designed to emphasise the beauty of the surrounding area. All rooms come with bright big windows providing views of either the sea or surrounding woodlands. Long terraces, coupled with big glass doors, allow seamless transition from inside to outside. The house design perfectly matches the owners' requirements for a colourful timber house with a more traditional appearance drawing inspiration from Scandinavian and New England Costal houses.
 
 
On the ground floor the very large sea facing family sitting room and balcony form the core of the house. Adjoining dining and living areas such as a study, an arts room, a home cinema and a storage room face the beautiful woodlands. The generous entrance area, which leads to an additional guest bedroom with ensuite bathroom make for a great light filled living space. Outside, the path designed by local landscape designer Hannah Genders leads down through six acres of woodlands.
 
On the first floor are the sleeping quarters with a stunning master bedroom and ensuite bathroom and three further bedrooms to welcome plenty of visitors and the return of grown up children. The elegant style of the interior design was achieved with Baufritz´s top of the range interiors and materials e.g. walnut parquet and natural stone flooring, bespoke designed kitchen and fitted furniture. The external elements are constructed using red finished timber and a pearl white rendering. Windows and doors are finished in a light grey and a saddle roof is furnished with grey roof tiles.
 
As with all Baufritz houses, the build was constructed as an eco-friendly, low energy house for healthy living, using Modern Methods of Construction (MMC) and off-site prefabricated closed wall and roof panels, which were erected in less than 3 days, minimising disruption to neighbours and site wastage. Thermal insulation values are roughly twice current UK standards and all windows are triple-glazed. Only non-chemical natural materials have been used throughout. The timber used for construction is logged from certified sustainable forests. The shell is 100% biodegradable and can be completely returned to nature. Through the use of effective X-and-E electro-smog protection technology and shielded cables, Baufritz minimises exposure of the occupants to pollutants.