Baufritz UK  > Architecture & Homes  > Bauhaus Design  > Modern House/Bauhaus Design Russell

Modern House/Bauhaus Design Russell

Overview Bauhaus Design
<

Modern House/Bauhaus Design Russell

Essex | England
>
1/9 - exterior view
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Peter Cox
Architect
Peter Cox
"The Russells house is an ideal combination of efficiency and comfort. The large living room around the kitchen offers enough space for the entire family. The modern Bauhaus and the matching interiors offer plenty of space and still provide plenty of free space. In addition, they have succeeded in letting the warm sun shine through the large, floor to ceiling windows into the house in the colder seasons as an additional source of heat in the house, and in summer the shade cools the rooms and thus provides room temperature regulation."
 

House data

External Dimensions 30.04 x 22.46 m
Living Space 3122 ft²

Additional information

modern Bauhaus Design house russel

 

"It feels incredibly large, although the overall floor size is exactly the same"

 
As the Russell family began to grow, they decided to leave the small cottage on an adjacent plot. Since the existing bungalow was however made of very cheap material and the wind whistled through the old house, it was never really warm in winter and too hot in summer. Therefore they wanted to completely renew all windows and doors seven years later. In addition, the Russells intended to convert the building from three to five bedrooms. But the planning authority was opposed to extending the plan by even one millimetre.
 
Together with Peter Cox, their Baufritz architect, Jonathan Russell came up with a new design; they took everything into consideration, that was not good in their old house. "In the past we did not use much of the space on the ground floor, useless reception areas or a large living room, where nobody really liked to spend time. Everyone wanted to be in the kitchen. Here we have created a large living room around the kitchen, which radically broke down the traditional dichotomy of kitchen, living room, entrance hall and dining room. Above, the gallery took away some space near the stairs and a lot of living space had been lost through the sloping roof. So we opted for a flat roof and gained so much useful room upstairs - enough for all five bedrooms. The house now feels incredibly large, although the actual space is exactly the same. We now constantly use the entire area. "
The Bauhaus in timber is located on former farmland, but because the Russells are hobby gardeners, their garden was completely planned for green fingers. The windows are oriented so that one can look from every angle of the house into almost every other angle. In this way the residents remain connected, even if they are not in the same room. In the morning, the house catches the sun for its residents, it is shaded during the daytime when it is hottest, and then is open again in the light and warmth of the evening sun.
 
Jonathan Russell: "As a designer, I work a lot from home, often three out of five days. Since we live very close to London, I can be there in 45 minutes if I have to. One of the bedrooms is currently used as a home office, which is very convenient because everything is on one level and I can see the rest of the house and the beautiful garden from there. Computer and printer are hidden in the furniture. The lighting conditions are ideal; usually I need absolutely no electric light. Talking about my job is one thing. But when people come to my house, they learn more about design. And they see that I believe in it and live in it."