Multi-Family House Fluhr-Barth

Overview Multi-Family Houses
<

Multi-Family House Fluhr-Barth

Region Rheinhessen
>
1/13 - exterior view
  • Mehrfamilienhaus aus Holz Multi-Family House Fluhr-Barth - Prefabricated house
  • Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber house
  • Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber home
  • Mehrparteienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Prefabricated house
  • Mehrfamilienhaus aus Holz Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber house
  • bath room - Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber home
  • bath room - Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Prefabricated house
  • living room - Mehrparteienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber house
  • interior view - Mehrfamilienhaus aus Holz Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber home
  • kitchen - Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Prefabricated house
  • living room - Mehrfamilienhaus Multi-Family House Fluhr-Barth - Timber house
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Hans-Georg Stotz
Architect
Hans-Georg Stotz

"We must move away from using large plots of land, so high-density construction is the method of the future. Our plan with this project in Rheinhessen, which comprises six residential units for rent plus a penthouse for the client's own use, was to combine the economic and environmental advantages of a multi-storey block with the feel of a detached house. It meant reinventing the conventional 'three units per storey' model. The units can be accessed from an attractive entrance hall, which allowed us to create intimate green courtyards, loggias and terraces. This provides a maximum of light as well as a great deal of privacy. The individual dwellings are insulated using maximum soundproofing and fire protection – all premium Baufritz build quality."

 

House data

External Dimension 30,70 x 8,83 m
Living Space 828,18 m²

Additional information

Multi-Family House Fluhr-Barth

 

FUTURE LIVING, TODAY

 
This multi-family dwelling has been approved by building biologists; it was built between Worms and Alzey in Rheinhessen, right by a vineyard where Pinot Gris grapes are grown. The owners set great store by preserving their privacy while also enjoying relaxed encounters with their neighbours. Thus this building became a work of art that transferred the quality of a detached house into a multi-family environment and made best use of the gently sloping 'asparagus' plot. The design approach combined economic and environmental benefits with considerable privacy, especially in the outside space. The result is a T-shaped, cuboid, timber-clad building in two shades of grey with a white-rendered façade. In order to save energy, the generous stairwell, lift, two galleries which serve as meeting places, and a double-height area spanning the ground and first floors, are all situated on the north-east side of the building. All the rental apartments can therefore have either a loggia, terrace or area of green space exposed to sunlight from the west and/or south. The flats are all laid out with such sophistication that occupants can enjoy great privacy.

The floor plans are attractive and accessible, keeping transit areas to a minimum and dividing the space into individual rooms. The main difference between the flats is their size: thus they meet a wide variety of needs, from single people to families with two children. The building can serve several generations and make everyone feel at home.

In keeping with this high-calibre design, all units have views on three sides and can connect with the natural world. All feature floor-to-ceiling windows. The owners wanted the best possible acoustic insulation against impact noise: flooring is placed more than 60cm above the ceiling surface below. The design is also innovative in terms of its energy concept: this multi-family dwelling has a highly efficient cogeneration plant, with a Stirling motor to generate heat and electricity, and a built-in gas boiler to meet peak demand. Occupants' electricity and heating costs are therefore very low. The real genius of this build is that investment costs will be recouped after six years.
 
To ensure the design and fittings are uniform across all units, the kitchens, wardrobes, ceiling lights and fixtures are built in throughout. Feng Shui consultant Gudrun Mende from Cologne helped the owners develop a unique, powerful set of colours and interiors for the foyer, gallery and stairwell. Outside space designed by a landscape architect, with vegetation chosen specially to suit the region, rounds off this ensemble.
 
Just as the client's expectations for the rental units were very specific, so they also knew what they wanted from the 170m² penthouse. A terrace running all the way round the building at a constant width not only compensates for a lack of garden access, but also offers excellent views over the vineyards of Rheinhessen. Lift-and-slide, floor-to-ceiling doors (except in the bathroom) open these homes up to the natural world and give great views. Knotty oak floorboards in the open-plan living, kitchen and dining areas, bedroom and home office create a traditional, homely feel. The owners' favourite place is their custom-built sauna with extensive glazing, opening onto the main bathroom, with adjacent winter garden. Whatever position they take, standing, sitting or lying, they get breathtaking views of the vineyards all year round.