Multi-Family House Falchengraben

Overview Multi-Family Houses
<

Multi-Family House Falchengraben

Region Unterallgäu
>
1/13 - exterior view
  • Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Timber house
  • Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Timber home
  • Mehrparteienhaus Multi-Family House Falchengraben - Prefabricated house
  • Mehrfamilienhaus aus Holz Multi-Family House Falchengraben - Timber house
  • living room - Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Timber home
  • living room - Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Prefabricated house
  • kitchen - Mehrparteienhaus Multi-Family House Falchengraben - Timber house
  • bath room - Mehrfamilienhaus aus Holz Multi-Family House Falchengraben - Timber home
  • bedroom - Individuell geplantes Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Prefabricated house
  • dining - Mehrfamilienhaus Multi-Family House Falchengraben - Timber house
For better viewing experience
rotate your smartphone by 90°
Close architect infos
Stephan Rehm
Architect
Stephan Rehm
"The multi-family dwelling in Falchengraben shows in many ways how several generations can live an innovative, healthy and sustainable life together. Environmental timber building pioneers Baufritz have emphasised here how well-suited their sustainable, high-quality, healthy buildings are to providing multiple residential units."
 

House data

External Dimension 11,95 x 32,85 m
Living Space 624,44 m²

Additional information

Multi-Family House Falchengraben

 

INTERGENERATIONAL LIVING

 
We actively sought out a woman's perspective when planning this environmentally sustainable home for several generations. Special female-architect-led workshops generated ideas for buildings adapted to women and families. These ideas included generous entrance halls, wide, bright hallways, room for baby buggies and access to shared terraces. This step-free property comprising 624m² of overall living space is made up of three units, each with a separate entrance, which are linked through their terraces and rear-facing balconies. A total of nine high-quality apartments are housed here, of which three are designed for families. The flats fulfil different requirements, with seven different floor plans in sizes ranging between 46 and 100m².

 

SHARED HERB GARDEN AS A MEETING PLACE

 
From the very first glance, the classic modern architecture of this block is impressive, and blends in with the existing buildings and landscape. The generous terraces and balconies, with pergolas in the front garden, are pleasing and eye-catching. The roof terrace provides space to plant a herb garden: here, occupants can grow closer together as they discover a shared interest. The sustainable car sharing model offers another way for occupants to get to know one another. An electric car is parked in front of the house for all occupants to use; this mobility concept serves to underline the sustainable approach for the build. The building meets the Effizienzhaus 55 standard and the highest energy requirements, with a pellet boiler and ancillary tube collectors for heating, plus wood-and solar-powered heating and decentralised ventilation with heat recovery.

HEALTHY INDOOR AIR – GUARANTEED

 
All building and insulation materials used are tested for pollutants as part of Baufritz's exemplary healthy building method, which means that this intergenerational home has an excellent record in terms of healthy indoor air. It meets the German environmental protection agency (UBA) requirements for indoor air quality. The interiors are characterised by many natural materials, an open layout and generous windows, some from floor to ceiling, to let in the light. An open plan living-kitchen encourages communication and spontaneous encounters. Wood is a natural material that dominates all rooms and provides an atmosphere that's pure and modern, cosy and comfortable all at once. This naturally homely feel is further underlined by the bathroom design, with its tiles in warm, earthy tones. The built-in, walk-in wardrobes in the bedroom also allow relaxed living with high levels of comfort. The balcony can be accessed directly via the bedroom and provides a wonderfully relaxed way to start the day.
 
This multi-family dwelling promotes its occupants' wellbeing, as seen in the health improvement experienced by one resident: since moving into the building, the asthmatic occupant has been breathing much easier. This is just one way in which a sustainably healthy residential building can make concrete improvements to its inhabitants' lives.